İdarecilerimiz

TARİH    : 16/01/2015

BİR TEKELLÜF DEĞİL, NİMET OLARAK NAMAZ
Kardeşlerim!
Medine’nin etrafı düşman tarafından kuşatılmıştı. Hendek Savaşı’nın en çetin günlerinden biri yaşanıyordu. O gün, Kutlu Nebi (s.a.s), öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını kılamamıştı. Bunun üzüntüsüyle mübarek ağzından müşriklere yönelik şu ifadeler döküldü. “Bizi namazdan alıkoydular. Allah da onların evlerine ve kabirlerine ateş doldursun.”
Kardeşlerim!
Rahmet Peygamberi’nden belki de ilk kez böyle cümleler duyuluyordu. Risalet görevini üstlenmeden önce de sonra da insanlara karşı sonsuz sevgi ve merhameti, onu beddua etmekten hep uzak tutmuştu. Peygamberlik görevinin ilk yıllarında, yanındaki çok az sayıdaki inananıyla birlikte onca sıkıntı çekmişti. Öyle ki en sonunda kendi yurdundan hicret etmek zorunda bırakılmıştı. Tâif’te yollarına dikenler serilmiş, çocuklara taşlatılmıştı. O, yine de bedduaya başvurmamıştı. Aksine, kendisine bunları yapanların hidayete ermesi için Âlemlerin Rabbine niyazda bulunmuştu. Ancak şimdi söz konusu olan, “iki gözümün nuru” dediği namazdı. Ve namaz, onun için vazgeçilmez bir ibadet, terk edilemez bir kulluk ölçütüydü.
Kıymetli Müminler!
Resûlullah Efendimiz (s.a.s)’in nazarında bu derece önemli olan namaz, bizi Allah’a kul olmaya davet eden ibadetlerin sultanıdır. Namaz, huzura duruş ve huzura kabuldür. Namaz, bize Rabbimizi, bize kendimizi hatırlatır. Namaz, bize sorumluluğumuzu, sınırlarımızı, müstakim oluşu, tevazuyu öğretir.
Kıblesi ile namaz, bir olan Allah’a yöneliştir. Kâbe eksenli bu yönelişle aynı zamanda müminlerin gönlünde manevi bir bağ ve birliktelik hâsıl olur.
Namaz, tekbiriyle rıza-ı Bari’den başka her şeyi terk ediştir. Dilimiz “Allahu ekber” derken, ellerimizle adeta dünyayı arkamıza alıp manevi yolculuğa başlarız.
Namaz, kıyâmıyla bir diriliş, Allah’ın huzurunda duruştur; saf tuttukça safâ bulur her gönül, esrâr-ı zikrullâh ile. Kıraatiyle namaz, O’na en içten senâ ve yakarıştır; her günahtan paklanır insan, ezkâr-ı zikrullâh ile.
Namaz, rükûsuyla yalnız Allah’a teslim oluştur; secdesiyle, kulluğun zirvesine varıştır. Kibir kulelerimizden inip yerle buluştuğumuz an mirâciyemizdir. Başımız secdeye her vardığında bütün bencilliklerimizi bertaraf eder; Rabbimize en yakın olmanın hazzına ereriz.
Kardeşlerim!
Namaz, dünyanın türlü hengâmeleri içerisinde kaybolmaya yüz tutan benliğimizi, gönlümüzü yeniden ihya ve inşa etmektir. Çoğu zaman kalabalıklar içerisinde yalnızlaşan ruhumuzun yoldaşıdır namaz.
Cennetin anahtarı olan namaz, şu fâni dünyanın ebediyete uzanan kârıdır. Namaz bir nurdur, yolunu aydınlatır müminin. Günaha kalkandır, doğru yolda rehberidir kendisini kılanın. Nebevi müjdeye göre, “Abdest alınıp bütün erkânına riayet edilerek kılınan namaz, günahlara keffârettir.”
Hikmetleri ile insanı kötülük ve hayâsızlıktan alıkoyan en büyük ibadettir namaz. Rabbimizi anmanın adıdır; O’na vuslat köprüsü, bir gönül burağıdır namaz.
Kardeşlerim!
Namazlarımız, bizim miracımız, bizim gönül burağımız olabiliyor mu? Kıyamette ilk hesaba çekileceğimiz ibadet olan namaza, yüzümüzü ağartacak özeni gösterebiliyor muyuz? “Allahu ekber” nidaları yankılanırken, davetin Allah’tan geldiği bilinciyle kıyama durabiliyor muyuz? Miraçtaymış gibi huşû içerisinde secdelere varabiliyor muyuz? Namazı bir külfet değil, nimet olarak görebiliyor muyuz?
Hutbemi İbrahim Efendimizin Kur’an’da yankılanan şu duası ile bitirmek istiyorum:
“Rabbim! Beni ve çocuklarımı namaz kılanlardan eyle. Rabbimiz! Duamı kabul buyur. Hesap görülecek günde, beni, anamı babamı ve inananları bağışla.”
”

Ebû Dâvûd, Salât, 5.
Nesâî, Işrâtü’n-nisâ, 1.
Müslim, Salât, 215.
Müslim, Tahâre, 7.
Ankebût, 29/45.
Nesâî, Muhârebe, 2.
İbrâhim, 14/40-41.

Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Vaaz ve İrşat
2015 Yılı I. Dönem Vaaz ve İrşat Programı 2015 Yılı I. Dönem Vaaz ve İrşat Programı
2015 Yılı I. Dönem Bayan Vaaz ve İrşat Programı 2015 Yılı I. Dönem Bayan Vaaz ve İrşat Programı
HUTBELER

Atatürk Köşesi
Köşe Yazıları
Bayram Mesajı
GÜÇLÜ, ÖFKESİNE HAKİM OLANDIR. GÜÇLÜ, ÖFKESİNE HAKİM OLANDIR.
Kutlu Doğum Haftası 2014
Canlı Yayın